Hogyan működik, mire ajánljuk?

CÉGÜNK AZ ALÁBBIAKRA AJÁNLJA HŐCSERÉLŐIT:

- Szellőzőgépekhez, légkezelőkhöz
- Épületgépészeti, energetikai rendszerekhez
- Technológiai hűtő-fűtő berendezésekhez
- Hűtés- klímatechnikai berendezésekhez
- Gyártás technológiához
- Egyéb fent fel nem sorolt területekre, feladatokra, az igényeknek megfelelő kialakításban

HOGYAN MŰKÖDIK:

Léghűtő kalorifer, battéria

Léghűtő kalorifer, battéria

Léghűtésre hideg víz közeggel
Levegő hűtésére, vagy víz melegítésére szolgáló egység.
Anyaga szinte minden esetben réz csövek, alumínium lamellázattal (agresszív környezetben vagy porfestik vagy AISI 304, AISI 316 anyagból gyártják).
Működése: a hűtendő levegő áthalad a hőcserélő csövei és annak hőátadó felületét növelő lamellázat között, a hőcserélőben átkeringetett hideg víz vagy glikol-víz keverék a levegő hőjét felvéve, hűti le az áthaladó levegőt.
Fontos figyelembe venni, az érezhető (szenzibilis) és teljes (totál) teljesítmény különbségét, mely a hűtendő levegő páratartalmának függvényében változik. A látens, nem érzékelhető teljesítmény, akár a teljes teljesítmény 30-40%-át is meghaladhatja.

Légfűtő kalorifer, battéria

Légfűtő kalorifer, battéria

Légfűtésre meleg víz közeggel.
Levegő fűtésére, vagy víz visszahűtésére szolgáló egység.
Anyaga általában réz csövek, alumínium lamellázattal (agresszív környezetben vagy porfestik, vagy AISI 304, AISI 316 saválló anyagból gyártják).
Működése: a fűtendő levegő áthalad a hőcserélő csövei és annak hőátadó felületét növelő lamellázat között, és a hőcserélőn átkeringetett meleg víz fűti fel a hőcserélőt, mely a levegőnek adja át a hőt. Méretezésénél fontos adat a belépő és kilépő fűtőközeg hőmérséklete, a belépő levegő hőmérséklete és mennyisége.

Gőzös légfűtő kalorifer

Gőzös légfűtő kalorifer

Légfűtésre gőz fűtőközeggel.
Levegő fűtésére vagy gőz visszahűtésére szolgáló egység anyaga acél vagy réz, alumínium lamellázattal. Javasolt anyaga inkább az acél, annak jobb mechanikai tulajdonságai, a nagy hőmérsékletkülönbség-tűrés, és esetleges kondenzátum okozta mechanikai terhelések miatt. Fontos különbség a hagyományos kaloriferekhez képest a hőcserélő osztó gyűjtő kialakítása, melyben a gőz csak egyszer halad át egy csőhosszon, nem fordul vissza könyökkel. A gőz kondenzálódása a hőcserélőben elkerülendő, mert a kondenzátum cseppek károsítják a hőcserélőt. A gőzös hőcserélő alkalmazásánál a rendszert gőzoldali szerelvényekkel szükséges ellátni.

Léghűtő elpárologtató hőcserélő

Léghűtő elpárologtató hőcserélő

Levegő hűtésére szolgáló egység kompresszoros hűtési rendszereknél.
Felépítése nagyjából megegyezik a kaloriferével, kivéve a belépő csonk kialakítását, ennél hűtőközeg osztórózsa kerül beépítésre.
Méretezésnél a hűtőközeg fajtája, kívánt elpárolgási hőmérséklet mellett fontos figyelembe venni az érezhető (szenzibilis) és teljes (totál) teljesítmény különbségét, mely a hűtendő levegő páratartalmának függvényében változik. A teljes (Qt) és a szenzibilis (Qs) teljesítmény különbsége akár 30-40% is lehet, mely látens (nem érzékelhető) teljesítményként jelentkezik, és a levegő abszolút nedvesség tartalmának csökkentését okozza, szárítja azt, hőmérsékletét viszont nem csökkenti.
Leggyakoribb hűtőközegek R134A, R407C, R404A, R410A.

Kondenzátor hőcserélő

Kondenzátor hőcserélő

A kompresszoros hűtéssel elvont hő leadására szolgáló egység.
Felépítése nagyban hasonlít a kaloriferére. A kondenzátorral leadandó hőmennyiség, nagyságrendileg, az elpárologtatóval elvont hő és a kompresszor hulladék hő mennyiségének együttese.
Méretezésénél többek között, a kiválasztott hűtőközeg kívánt kondenzációs hőmérsékletét, és a belépő levegő hőmérsékletet veszik figyelembe.
Leggyakoribb hűtőközegek R134A, R407C, R404A, R410A.

Levegő-levegő keresztáramú hőcserélő

Levegő-levegő keresztáramú hőcserélő

A levegő két irányból, keresztáramban halad keresztül a hőcserélőn. Az elhasznált levegő és a friss levegő lemezek által elválasztott járatokban halad át a hőcserélőn.
A speciális kialakítása biztosítja a nagy hőátadó felületet és az azon való jó hőátadást. Anyaga általában alumínium, de gyártanak műanyagot is.
A legelterjedtebb hővisszanyerő hőcserélő fajta, melynek oka a jó hatásfoka, egyszerűsége és kedvező ár-érték aránya. Feladata hővisszanyerés, előfűtés az energiatakarékosság érdekében.
Hővisszanyerési hatásfoka eléri, illetve meghaladja a 60-80%-ot.

Közvetítőközeges hővisszanyerő

Közvetítőközeges hővisszanyerő

Hővisszanyerő rendszer, mely akár egymástól távol elhelyezett légfűtő és léghűtő kaloriferből áll, melyek között zárt rendszerben, szivattyúval keringetett glikol-víz keverék áramlik. Az elhasznált, kidobott levegőt lehűtve elvonja hőt, eközben a (hűtő) hőcserélőn a víz felmelegszik. A víz a fűtő hőcserélőn adja le a hőt, felmelegítve a friss befújt levegőt.
Ez a körfolyamat állandósul.
Feladata hővisszanyerés előfűtés, energia takarékosság érdekében.
Hővisszanyerési hatásfoka eléri, illetve meghaladhatja a 50%-ot.

Hőcsöves (heat pipe)

Hőcsöves (heat pipe)

Hővisszanyerő rendszer, mely egy speciális hűtőközeg levegő hőcserélő, kompresszoros hűtés hűtőközegével van töltve.
Az elhasznált levegőből hőt von el, elpárologtatja a hűtőközeget, és a belépő friss levegőnek hőt ad át, fűti a levegőt a hűtőközeg kondenzációja közben.
A körfolyamatot, a hűtőközeg állandó áramlását a fizikai folyamat, halmazállapot-változás biztosítja. Ezen hővisszanyerőn áthalad mind a friss, mind az elhasznált levegő, de egymástól teljesen elszeparálva.
Feladata hővisszanyerés előfűtés, az energia takarékosság érdekében.
Hővisszanyerési hatásfoka eléri illetve meghaladja a 80%-ot.
Leggyakoribb hűtőközegek: R134A, R407C, R410A.

Forrasztott lemezes hőcserélő

Forrasztott lemezes hőcserélő

Az egyik legelterjedtebb lemezes hőcserélő fajta.
Általában rézzel vagy nikkellel forrasztott lemez kötegekből állnak.
Alkalmazásai: hűtés, fűtés, elpárologtató, kondenzátor stb.
A lemezek különböző profilúak lehetnek nagyobb hőátadó felület, és az optimális áramlás érdekében. A profilok csatornákat képeznek. A lemez egyik oldalán a felmelegedő, a másik oldalán a lehűlő közeg áramlik.
Anyaguk jellemzően rozsdamentes lemez AISI 304 vagy AISI 316.
Ritkább esetekben gyártása előfordul titán vagy egyéb speciális anyagból is.

Szerelt lemezes hőcserélő

Szerelt lemezes hőcserélő

Standard esetben az elő és véglap (keret) közé szerelt lemezekből, lemezkötegből áll. Tömítés anyaga általában EPDM, NITRIL, VITON. A lemezek különböző profilúak lehetnek nagyobb hőátadó felület, és az ideális áramlás érdekében. A lemez profilok csatornákat képeznek. A lemez egyik oldalán az egyik a másik oldalán a másik közeg áramlik. A lemezeket és a lemezek közti tömítést a záró elemek (keret) csavaros kötéssel rögzítik össze. A szerelt hőcserélők szétszedhetőek, megkönnyítve a tisztítást. Az összeszereléshez a általában a tömítések cseréje szükséges. Ipari környezetben a legelterjedtebb lemezes hőcserélő fajta.

Duplafalú lemezzel szerelt:
Ez egy speciális kivitelű szerelt hőcserélő fajta, melynél a dupla lemez az esetleges meghibásodás esetén fellépő kereszt szennyeződést, vegyi reakciót hivatott megakadályozni.

Kazettás vagy fél forrasztott, kivitel:
Kombinálja a szerelt és a forrasztott hőcserélőt, az egyik járat szerelt, a másik forrasztott
vagy hegesztett eljárással készül.